Oder on Eesti põline põlluvili, seda kasvatati siin ammu enne rukist, nii et odraküpsetised olid eestlaste toidulaual juba enne rukkileiva tulekut. Poest odraküpsetisi peaaegu ei leiagi, peab siis ise tegema. Värskelt ahjust tulnud krõbeda koorikuga odrajahukarask on tõeline hõrgutis. Eriti hea koos mee ja külma piimaga, ent sobib ka leiva asemel supi kõrvale.
ODRAKARASK
- 2 kl odrajahu
- 1/2 kl nisujahu
- 1/2 kl kaera- või nisukliisid
- 2 kl keefirit või petti
- 1 sl võid
- soola
- suhkrut
- 1 sl köömneid
- 1 sl toiduõli
- 1 tl küpsetuspulbrit
- kõrvitsa- või päevalilleseemneid (soovi korral)
Sega kokku jahud, kliid ja küpsetuspulber. Hõõru pehme või suhkruga segamini ning segamist jätkates lisa vaheldumisi jahusegu ja keefir või pett. Maitsesta soola ja köömnetega ning kui meeldib, sega kõik segi. Tainas peaks tulema pehmema pärmitaina paksune, niisugune, mis ei voola.
Kata ahjuplaat küpsetuspaberiga, vala tainas pannile ja silu tasaseks. Nüüd võid veel seemneid peale raputada. Küpseta keskmiselt kuumas ahjus umbes 45 minutit.
"Eesti perepeod" Harri Ilves, Lia Virkus, Tiina Väljaste
Mõnusat küpsetamist!
Kommentaare ei ole:
Postita kommentaar