laupäev, 7. aprill 2018

Kodune määrdejuust

Kodune määrdejuust on peaaegu nagu kodukohupiim, ent kuna valmistamisel kasutatakse laabijuustu, on see pigem juustu kui kohupiima omadustega. Määrdejuustu maitset võib rikastada meelepäraste ürtidega.

Kodune määrdejuust
KODUNE MÄÄRDEJUUST
  • 3 l talupiima
  • 1/2 - 3/4 tl soola
  • 1/4 tl sidrunhapet
  • 30-50 g laabijuustu
  • pihutäis ürte
Umbes 150 g määrdejuustu.

Kalla piim suurde potti ja jäta 12 tunniks rätiku alla toasooja seisma. Tõsta pott tulele, soojenda piim 37-40 kraadini. Lisa sidrunhape ja kuumuta edasi, mõne hetke pärast piim kalgendub. Kalla piim sõelale, kalgendunud piimamass jääb sõelale ja selles eraldub vadak. Sega sealsamas sõelal õrnalt juustumassi sisse sool, ürdid ja riivitud juust. Mass peab olema segamise ajal soe. Jäta sõelale nõrguma ja jahtuma. Kui juustumass on jahtunud, tõsta see lusika abil karpi või kaussi.
Määrdejuustu saab kasutada nii külmade kui ka soojade võileibade katteks, seda võib panna soolaste pannkookide vahele või pirukatesse. Nagu juustud ikka, sulab seegi kuumutades. 

Retsept on pärit raamatust:
"Setost saarteni" Heidi Vihma

Põnevat katsetamist!

Kommentaare ei ole:

Postita kommentaar