laupäev, 7. aprill 2018

Karjala pirukad silgukattega

See retsept on Ingeri päritolu. Ingerlasi arvati olevat viimase sõja ajal ja järel Eestisse tulnud mitukümmend tuhat. Eks nad lootsid, et saavad kunagi oma kodumaale tagasi või vähemalt omakeelsete naabrite soomlaste juurde edasi liikuda, ent kõigil nii ei läinud. Koos nendega jäid Eestimaale ka nende tradiotsioonilised road, nagu see silgu-kartulikattega rukkipirukas.

KARJALA PIRUKAD SILGUKATTEGA

Tainas
  • 1 kg sõredat rukkijahu
  • 2 kl vett
  • 1 1/2 tl soola
Täidis
  • eelmise päeva kartuliputru
  • soolasilku
  • 1-2 sibulat
  • natuke kõvaks läinud juustu
Need pirukad anavad võimaluse ära kasutada eelmisel päeval üle jäänud kartuliputru. 
Sega rukkijahu, vesi ja sool kõvaks tainaks, selle paksus peaks olema umbes nagu piparkoogitainal. Rulli tainast 4-5 cm läbimõõduga rull ja lõika sellest 2 cm jämedused kettad. 
Vajuta kettad pihuga lamedaks ja tõsta igale pirukapõhjale suur lusikatäis kartuliputru, sellele pane soolasilk, sibularõngas ning raputa peale riivitud juustu. Näpista tainaservad ümber täidise kokku, nii saab pirukas kõrgemad ääred ja täidis ei vaju välja. 
Õhukese tainapõhjaga pirukad on koos täidisega keeruline küpsetusplaadile tõsta, seepärast pane pirukapõhjad kõigepealt ahjuplaadile ja alles siis lisa täidis. Rukkijahutainas on üpris kuiv ja kipub pannile kinni jääma, nii et kasuta küpsetuspaberit või määri pann enne küpsetamist hoolikalt rasva või võiga kokku.
Küpseta pirukaid 200 kraadises ahjus 10-15 minutit.  Määri valmis pirukate servad võiga ja kata need jahtumise ajaks küpsetuspaberi või köögirätiga, nii tõmbuvad servad pehmemaks. 

Retsept on pärit raamatust:
"Eesti perepeod" Harri Ilves, Lia Virkus, Tiina Väljaste

Mõnusat kokkamist!

Kommentaare ei ole:

Postita kommentaar