laupäev, 7. aprill 2018

Juuretisega vormileiva valmistamine

Leivavalmistamise õppimist tasub alustada vormileivast, sest selle puhul on vähem võimalusi eksida.
Kasuta Kalewi rukkijahu, Saaremaal Tutku talus jahvatatud täisterajahu ning purustatud rukkiteri. Leivale põnevama maitse andmiseks võid panna juurde magusaid ja soolaseid lisandeid.

Juuretisega vormileib
VORMILEIB
Valmistusaeg: 2 päeva

EELTAINAS:
  • 0,5 l vett
  • 1,5 dl juuretist
  • 1 dl maltoosat
  • 3 dl Kalewi rukkijahu
Sega juuretis sooja veega. Lisa maltoosa ja jahu ning sega ühtlaseks. Jäta sooja kohta 12 tunniks hapnema. 

KÜPSETAMISE PÄEVAL:
  • 3 tl soola
  • 1 dl rafineerimata suhkrut
  • 2 dl purustatud rukkiteri
  • 3 dl Kalewi rukkijahu
  • 3 dl täisterarukkijahu
Lisa eeltainale sool ja suhkur. Sega, kuni need on lahustunud. Lisa 3 dl rukkijahu ja sega ühtlaseks. Võta järgmise leiva tarvis juuretis ja pane karbiga külmkappi. Seejärel lisa purustatud rukkiterad ja täisterajahu. Vormileiva tainas peab jääma nii vedel, et seda on võimalik puulusikaga kloppida. Määri vorm võiga ja kummuta sinna tainas. Silu pind märja käega ühtlaseks ja vajuta näpuga augud sisse. Lase köögiräti all soojas kohas 5 tundi kerkida.
Küpseta leiba 250kraadises ahjus 20 minutit. Vähenda kuumust ning küpseta 220 kraadi juures 10 minutit ja 200 kraadi juures 10 minutit.

Retsept on pärit raamatust:
"Leivad, saiad, sepikud" Lia Virkus, Pille Enden, Ivika Türkson

Mõnusat küpsetamist!

Kommentaare ei ole:

Postita kommentaar