laupäev, 7. aprill 2018

Laua katmine

Klassikalise pidulaua katmisel tuleks alustada laudlina valikust. Kas eelistada suurt, mis katab kogu laua, või kasutada pigem väikesi linikuid? Tõeliselt pidulikeks hetkedeks valitakse tavaliselt suur laudlina, mis on valge või mõnd muud tagasihoidlikku heledat tooni. Liiga tugevavärvilised ja suure mustriga linad võivad jääda ise domineerima ega luba toidul esile tõusta.

Söögiriistad
Nuga pannakse taldrikust paremale, teraga taldriku poole, kahvel vasakule, kahvliharud ülespoole. Kõige välimised on riistad, millega söömist alustatrakse. Magustoidu või juustu süümiseks kasutatakse väikest kahvlit ja nuga või kahvlit ja lusikat. Need pannakse taldriku ülemise ääre juurde: lusikas üles, lusikavars paremale, kahvel alla, vars vasakule.
Kui kasutatakse võinuga, pannakse see leivataldrikule, tera sissepoole.
Pokaalide paigutamiseks on kaks võimalust: klaasid pannakse taldriku ette otserivvi või kerge nurga alla ja selles järjekorras, milles neid söömise jooksul kasutatakse. Veeklaas on paremal kõige öörmine, dessertjoogi klaas vasakul kõige äärmine.

Pilt pärit raamatust:
"Eesti perepeod" Harri Ilves, Lia Virkus, Tiina Väljaste



Kommentaare ei ole:

Postita kommentaar