laupäev, 7. aprill 2018

Ahju- või pahlakilu

AHJU- VÕI PAHLAKILU

Pahlakilu tehakse talvel ahjusuu peal sütel, suvel grillil. Kilu asemel kõlbab ka räim, parim on kevadine, siis on ta eriti rasvane. Pahlaks nimetatakse kalaresti, mille vahele kalad küpsetades pannakse. Pahla vahele läheb kala nii, nagu ta maerest tuleb, koos pea ja sisikonnaga. Äsja merest püütud kala süüakse üleni ära, ainult pea jääb alles. Merest kaugemal, kui kala ei ole enam püügivärske, võib pahlakala teha muidugi ka roogitud kalast.

Retsepti sellel õieti polegi. Lao ehk lapi värsked kilud või räimed tihedalt pahlale. Kalad võivad olla päris üksteise kõrval, nii jäävad need mahlakamad ja mahub rohkem. Küpseta mõlemalt poolt kuldpruuniks, aitab 2-3 minutist, et kala läbi küpseks. Võta resti vahel välja, raputa peale soola ning anna kohe lauale koos kuuma kartuli ja võiga.

Retsept on pärit raamatust:
"Eesti perepeod" Harri Ilves, Lia Virkus, Tiina Väljaste


Kommentaare ei ole:

Postita kommentaar